spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoHrvatska: Cestarina skuplja 10 posto na autocesti od 15. juna

Hrvatska: Cestarina skuplja 10 posto na autocesti od 15. juna

Ljetna, 10 posto skuplja tarifa cestarine na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb stupit će ove godine na snagu 15. juna i trajat će do 15. septembra.
Lani, kad je na HAC-ovim i ARZ-ovim autocestama prvi put uvedena, ljetna cestarina vrijedila je od 1. jula do 30. septembra i odnosila se samo na vozila I i I-A kategorije, odnosno na osobne automobile i motocikle.
Ove godine 10 posto skuplju cestarinu u 90 dana turističke sezone plaćat će i vozila II kategorije – osobni automobili s prikolicom, kamperi i laka privredna vozila. Za vozila III i IV kategorije – kamione i autobuse – cijena cestarine ostaje i ljeti nepromijenjena.
Ove godine ljetna tarifa bit će uvedena ranije zbog tendencije povećanja prometa na autocestama u junu, što je rezultat sve ranijeg početka turističke sezone u Hrvatskoj. Ljetna tarifa ove je godine proširena i na II kategoriju vozila koja u 90 ljetnih dana na HAC-ovim i ARZ-ovim autocestama plate cestarine u ukupnom iznosu od 90-ak miliona kuna. Stoga bi s 10 posto višom cestarinom prihodi od tih vozila porasli za devet miliona kuna u tri mjeseca. Pri tome, najveći dio tih prihoda, gotovo 90 posto odnosi se na kampere i automobile s prikolicom, piše zagrebački Večernji list.
Ljetna tarifa znači, primjerice, da će cestarina na relaciji Zagreb – Split za osobna vozila umjesto ‘zimskih’ 181 kunu koštati 200 kuna, dok će cestarina za putovanje automobilom između Zagreba i Rijeke biti sedam kuna skuplja i iznosit će 77 kuna. Za II kategoriju vozila ljetna cestarina na relaciji Zagreb – Split trebala bi poskupjeti s 284 na 312 kuna, a od Zagreba do Rijeke sa 127 na 139 kuna. Ljetne tarife cestarine na HAC-ovim i ARZ-ovim autocestama uvedene su prošle godine u sklopu programa restrukturiranja cestarskog sektora. Bina Istra, koncesionar na Istarskom ipsilonu, također je prije nekoliko godina uvela 10 posto višu cijenu cestarine od juna do kraja septembra.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više