spot_img
3.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoHamburg krajem maja uvodi prve zabrane prometa za dizelaše

Hamburg krajem maja uvodi prve zabrane prometa za dizelaše

Hamburg kao prvi grad u Njemačkoj krajem maja uvodi zabranu prometa starijim vozilima s dizelskim motorima na nekima od svojih prometnica, saopćila je danas uprava grada Hamburga.
Zabrana se odnosi na dijelove dviju prometnica u središtu grada u ukupnoj dužini od oko 2,3 kilometara. Zabrana vrijedi za sva vozila s dizelskim pogonom koje nemaju najnoviju ekološku oznaku.
U Hamburgu je registrirano oko 260.000 vozila s dizelskim motorom od čega samo 96.000 ispunjava najviše ekološke kriterije.
Grad-savezna pokrajina Hamburg time implementira odluku Ustavnog suda donesenu krajem februara ove godine. Ustavni sud je tada na primjeru gradova Stuttgart i Duesseldorf odlučio da gradovi, kao krajnju mjeru u postizanju sniženja vrijednosti dušikovih oksida, mogu uvesti i zabrane prometa.
Njemačka politika i automobilska industrija već se mjesecima spore oko mehanizama za rješenje problema, prenosi Hina. Njemačka vlada se, kako bi se spriječile šire zabrane prometa dizelskih vozila, zalaže za mehaničke promjene na starijim vozilima, čime bi bili ispunjeni ekološki standardi. Automobilska industrija odbacuje takve promjene smatrajući ih preskupima te inzistira na promjeni softvera na vozilima.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više