spot_img
16.6 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoGoodyear osmislio automobilsku gumu koja se sama regeneriše

Goodyear osmislio automobilsku gumu koja se sama regeneriše

Ženevski sajam automobila otkazan je zbog opasnosti od širenja koronavirusa, pa kompanije putem interneta sada predstavljaju sve proizvode koji su trebali biti prikazani na auto-salonu u Ženevi.
Proizvođač automobilskih guma Goodyear je tako online predstavio svoj novi koncept guma koje imaju sposobnost regeneriranja oštećenja. Koncept se naziva reCharge i predstavlja gumu koju nije potrebno puniti zrakom. U njezinoj unutrašnjosti, osim potporne strukture, nalaze se kapsule napunjene posebnom tekućinom koja služi regeneriranju gume u slučaju da bude oštećena ili istrošena – pa joj tako značajno produžuje životni vijek.
Tekućina je smještena u unutrašnjosti gume, a po potrebi se istiskuje, tj. ekstrudira kroz uske cjevčice prema vanjskom obodu. Kada ovaj, inače biorazgradivi i ekološki materijal, izađe na površinu gume i nađe se u dodiru sa zrakom, tamo se stvrdnjava i stvara novi gazni sloj gume, prenosi Bug.hr. Goodyear je za izradu ovog materijala koristio gumu izrađenu od maslačaka i umjetnu paukovu svilu kako bi tehnologija bila potpuno neutralna za okoliš.
Ovaj koncept ‘samozarastajuće’ gume ipak je još prilično daleko od realizacije u komercijalne svrhe.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više