spot_img
12.7 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoFormula E sljedeće sezone dobija redizajnirane bolide

Formula E sljedeće sezone dobija redizajnirane bolide

Formula E, svjetsko natjecanje električnih trkaćih bolida, službenog naziva ABB FIA Formula E Championship, do sada se orijentisalo na tehnologiju za utrkivanje bolida po stazama, a sada sve više rade i na njihovom dizajnu.
Upravo je u toku četvrta sezona svjetskog prvenstva ove klase vozila, a ove sedmice predstavljen je i koncept bolida za narednu trkaću sezonu.
Naime, u Formuli E sve ekipe imaju obavezu natjecati se u istim bolidima, pa je njihov dizajn sada u svoje ruke preuzela krovna automobilistička organizacija FIA – i izradila nešto zaista atraktivno. Osim fantastičnog futurističkog izgleda novi će bolidi imati povećanu snagu motora od čak 335 konjskih snaga, ili bolje rečeno 250 kW jer je ipak riječ o elektromotorima. To bi ovim e-bolidima trebalo omogućiti postizanje brzina od preko 300 km/h umjesto dosadašnjih 225 km/h.
U nove bolide Formule E bit će ugrađene i McLarenove baterije koje će im omogućiti dvostruko veću autonomiju od postojećeg Williamsovog rješenja. Zbog te činjenice bolidi će moći voziti cijelu utrku bez zamjene baterija, što do sada nije bio slučaj, prenosi Bug.hr.
Bolid će službeno biti predstavljen sljedećeg mjeseca na Geneva Motor Showu, a do tada pogledajte najavni video.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više