spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoFIA proizvela 100% ekološko biogorivo za Formulu 1

FIA proizvela 100% ekološko biogorivo za Formulu 1

Svjetska automobilistička federacija (FIA) je prije više od godine dana prihvatila dugoročnu strategiju prema kojoj bi Formula 1, kao najpoznatije automobilističko natjecanje u svijetu, trebala postati predvodnik ekološke održivosti u sportu. Ovaj ambiciozni plan kaže da bi kroz naredno desetljeće, a najkasnije do 2030. godine, velika ekološka inicijativa obuhvatila kako bolide Formule 1 i aktivnosti na samoj trkaćoj stazi, tako i sve ostale operacije timova poput transporta i razvoja tehnologije.
U konačnici cijela operacija F1 postala bi potpuno ugljično neutralna već sljedeće sezone, a do 2030. godine funkcionirala bi s nultim neto emisijama štetnih plinova.
Jedan od koraka u tom smjeru načinjen je ove sedmice, nakon završetka ovogodišnje sezone.
FIA je timovima koji proizvode motore za bolide Formule 1, Ferrariju, Hondi, Mercedesu i Renaultu, na testiranje dostavila prve bačve ekološki prihvatljivog biogoriva za bolide. Ovakvo gorivo, ili neka njegova kasnija inačica, trebalo bi se uvesti u utrkivanje i tako značajno smanjiti ugljični otisak cijelog sporta.
Ovo gorivo razvijeno je na zahtjev FIA-e i u skladu je s njihovim strogim propisima, te je 100% održivo. Proizvođači motora trebali bi ga evaluirati i početi se prilagođavati na novu formulaciju goriva. Detalji oko sastava biogoriva nisu objavljeni, no FIA tvrdi kako je ono izrađeno isključivo rafiniranjem biološkog otpada, prenosi Bug.hr.
Nakon ovog testa očekuje se da i drugi proizvođači predlože svoja biogoriva, a Formula 1 bi već do 2026. trebala biti pogonjena upravo takvim, ekološkim spojevima.
Promjena će započeti već sljedeće sezone, kada će se od timova tražiti da u svojim gorivima, kojima napajaju turbo-hibridne V6 motore, koriste najmanje 10% biogoriva. Ta goriva biće dozvoljena i u drugim FIA-inim trkaćim klasama.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više