spot_img
12.7 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaSvijetFarmaceutske kompanije u SAD plaćaju mali porez u odnosu na prihode

Farmaceutske kompanije u SAD plaćaju mali porez u odnosu na prihode

Naime, u SAD su zaposleni u 2022. u prosjeku za poreze izdvajali 24,8 odsto svojih zarada. Federalni porez na prihode pojedinaca u toj zemlji može da dostigne i do 37 odsto.

S druge strane, farmaceutske kompanije kao što su Pfizer, Merck, J&J, Gilead, Eli Lilly, Amgen BMS i AbbVie ukupno su u državni budžet uplatile dvije milijarde dolara, iako im se profit popeo na 110 milijardi. Njihova poreska stopa je fiksna, bez obzira na visinu profita, i iznosi 21 odsto.

Ipak, kompanije često uspijevaju da plate znatno niži porez, kao na primjer pomenuti farmaceutski giganti koji su u 2022. uplatili tek oko dva odsto svog profita, zahvaljujući “kreativnom računovostvu”. Jedan od alata za kojim rado posežu je mogućnost da prijave da je veći dio njihovog profita nastao u inostranstvu i da tako izbjegnu plaćanje velikih poreza u SAD, iako dobar deo njihovih prihoda dolazi baš sa ovog tržišta, prenosi sajt Biznis i Finansije.

Kako platiti što manji porez u Americi?

Neke od farmaceutskih kompanija su prijavljivale čak i gubitke u svom poslovanju u SAD, dok su navodno pravi profit ostvarivale u drugim zemljama. Dobra ilustracija ove tvrdnje je kompanija AbbVie koja je u 2022. na američkom tržištu zabeležila gubitak od skoro pet milijardi dolara dok je u međunarodnom poslovanju imala profit od 20 milijardi. Ova kompanija inače od 2013. svaku godinu na američkom tržištu nekako završava u gubicima, uprkos tome što dobro posluje na njemu prodajući veliku količinu svojih lekova tamo.

S druge strane, Pfizer je na američkom tržištu ostvario samo pet milijardi profita od 35 milijardi koliko je imao na globalnom nivou. Od osam analiziranih farmaceutskih kompanija Gilead je jedina koja je većinu profita (četiri milijarde dolara) zaradila u SAD u odnosu na ukupan profit (pet milijardi dolara), što je, kako kažu analitičari, i logično uzevši u obzir činjenicu koliko farmaceutskih proizvoda tamo prodaje. Gilead je zato za porez u SAD izdvojio 1,5 milijardu dolara, što je više nego što su Pfizer i AbbVie platili zajedno. Biznis.rs

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više