spot_img
16.6 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoEuro NCAP test: Volvo XC60 najsigurniji automobil 2017. godine

Euro NCAP test: Volvo XC60 najsigurniji automobil 2017. godine

Volvo model XC60 proglašen je najboljim terencem 2017. godine i dodijeljena mu je prestižna Euro NCAP Best in Class nagrada za sigurnost.
Volvo XC60 postigao je gotovo savršen rezultat od 98% u kategoriji zaštite odraslih putnika u klasi velikih terenaca. Ovaj model je isto tako pokazao superiornost u kategoriji sigurnosnih sistema sa postignutim rezultatom od 95%, što je 20% više od drugoplasiranog suparnika. Tako je Volvo potvrdio svoj položaj vodećeg proizvođača po pitanju automobilske sigurnosti.
“Novi XC60 je jedan od najsigurnijih automobila u historiji Volvo proizvodnje. U potpunosti je opremljen novom tehnologijom koja je osmišljena kako bi pružila podršku vozaču, zaštitila putnike u vozilu i druge učesnike u saobraćaju poput pješaka i biciklista te umanjila rizik od sudara. Ponosni smo što je naša kontinuirana predanost razvoju novih sigurnosnih karakteristika nagrađena Euro NCAP Best in Class nagradom“, izjavio je Malin Ekholm, potpredsjednik Volvo Cars sigurnosnog centra.

Volvo XC60 okitio se još jednom u nizu nagrada kada je sigurnost u pitanju, ovoga puta po izboru Euro NCAP-a

Osvojenom Euro NCAP nagradom, model XC60 krenuo je stopama Volva XC90 kojem je 2015. godine dodijeljeno priznanje kao najboljem vozilu u klasi velikih terenaca. Volvo V40 je također jedan od prijašnjih dobitnika Euro NCAP nagrade u klasi malih porodičnih automobila.
“Naša vizija je da niko neće poginuti ni biti teško povrijeđen u novom Volvo vozilu do 2020. godine. Dostignuća modela XC60 su dokaz naše predanosti razvoju najnovijih sistema sigurnosti i podrške na putu do ostvarenja naše vizije“, rekao je Ekholm.
Volvo XC60 se pridružio modelima S90 i V90 u stvaranju historijskih dostignuća za kompaniju. Volvo je tako postao prvi proizvođač automobila u historiji koji drži prva tri mjesta na Euro NCAP rang listi sistema autonomnog kočenja (AEB) – na temelju testova AEB City, AEB Inter-Urban i AEB Pedestrian.
Ova tri Volvo modela su jedini automobili koji su postigli savršene rezultate u sve tri AEB kategorije.
Modeli S90 i V90 su se također visoko plasirali na Euro NCAP Best in Class nagradama za 2017. godinu te su tako ostvarili rezultat od 95% u kategoriji zaštite odraslih putnika i 93% u kategoriji sigurnosnih sistema.
Euro NCAP nagrada uslijedila je nakon što je Volvo XC60 proglašen automobilom 2017/2018. godine u Japanu. XC60 dobitnik je i britanskih Car Tech nagrada za 2017. godinu u kategoriji najsigurnijeg automobila, najbolje sigurnosne tehnologije i najboljeg sistema za navigaciju.
Britanska udruga profesionalnih vozača proglasila je XC60 luksuznim SUV-om godine. Volvo XC60 je i jedan od tri finalista za nagradu North American Utility of the Year čiji će dobitnik biti proglašen 15. januara 2018. godine.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više