spot_img
12.7 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoEU: Stop vraćanju kilometraže na polovnim automobilima

EU: Stop vraćanju kilometraže na polovnim automobilima

Evropski parlament je ove nedelje pokrenuo inicijativu ka Evropskoj komisiji koja bi mogla drastično da smanji prevare u vezi s kilometražom polovnih automobila.
Kao najizglednije rješenje čini se preuzimanje belgijskog modela na nivou EU koji je tu vrstu prevara smanjio za čak 97 posto.
Odbor za promet Evropskog parlamenta naručio je stručnu studiju o manipulacijama s brojačima pređenih kilometara u automobilima. Studija procjenjuje da je kod pet do 12 posto polovnih automobila prosječno smanjen broj pređenih kilometara na nivou nacionalnih tržišta u članicama EU. No, kod polovnjaka koji se prodaju iz jedne članice u drugu to se penje čak do 50 odsto.
U Poljskoj, najvećem nacionalnom tržištu polovnih automobila u EU, procjenjuje se da čak 90 posto uvezenih polovnih automobila nema korektno prikazanu kilometražu. Njemačka je najveći izvoznik takvih automobila, a procjenjuje se da jedna trećina tih automobila ima smanjenu kilometražu. Tim problemom znatno su pogođenije nove članice EU, dok je u starim članicama EU to znatno rjeđi fenomen, čak za 2,5 do tri puta.
Smanjivanjem broja pređenih kilometara vještački se povećava vrijednost automobila, a studija pokazuje da se to povećanje kreće, u zavisnosti od kategorije vozila, između dvije i pet hiljada eura po automobilu. Ekonomske štete izazvane tom nezakonitom pojavom procjenjuju se na između 5,6 i 9,6 milijardi eura na nivou EU. Povjerenje u tržište polovnih automobila najniže je među svim tržištima roba u EU, piše Večernji list.
Taj problem je vrlo uspješno riješila Belgija, koja je još 2006. uvela sistem nazvan Car-Pass. Riječ je centralizovanoj bazi podataka, u koju se upisuje broj pređenih kilometara prilikom svake posjete auto-servisu ili vulkanizeru.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više