spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoEU će uzvratiti SAD ukoliko se uvedu carine na uvoz automobila

EU će uzvratiti SAD ukoliko se uvedu carine na uvoz automobila

Evropska unija najavila je brz i adekvatan odgovor u slučaju da Sjedinjene Države (SAD) uvedu uvozne carine na evropske automobile, izjavio je glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schinas na današnjem brifingu za novinare u Briselu.
Brisel je time reagirao na danas objavljeni izvještaj američkog ministra trgovine koji predsjedniku Donaldu Trumpu omogućuje uvođenje carina u sljedećih 90 dana.
Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je ‘zastrašujućom’ mogućnost da se uvoz automobila iz Evrope u izvještaju označi kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD, što bi utrlo put carinama.
Bijela kuća već se poslužila argumentom nacionalne sigurnosti prilikom podizanja carina na uvoz čelika i aluminija, ustvrdivši da ‘potkopavanje američke proizvodne baze smanjuje vojnu spremnost zemlje’.
Američki predsjednik zaprijetio je 25-postotnim carinama na uvoz evropskih automobila, čija bi meta u prvom redu bio uvoz iz Njemačke zbog, kako tvrdi, štetnog utjecaja na američku automobilsku industriju.
Godine 2017. uvoz je činio nešto manje od polovine ukupno prodanih 17 miliona automobila u SAD-u. Većina tada uvezenih automobila proizvedena je u Kanadi i Meksiku koji bi, kako se očekuje, trebali biti izuzeti od novih carinskih obaveza, prenosi Hina.
Prema podacima udruženja proizvođača VDA, njemačke automobilske kompanije prošle su godine u SAD izvezle 470.000 automobila.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više