spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoElektrični Jaguar I-Pace je Evropski automobil godine

Električni Jaguar I-Pace je Evropski automobil godine

Jaguar je osvojio svoju prvu titulu Evropskog automobila godine, a ovaj prestižni naslov će u 2019. nositi njihov prvi električni model I-Pace. Ovaj događaj odvijao se u okviru Sajma automobila u Ženevi (Geneva Motor Show).
Prvi električni automobil engleskog proizvođača osvojio je isti broj glasova stručnog žirija kao i sportski automobil Alpine A110, no I-Pace je pobjedu odnio ‘za dlaku’ jer ga je veći broj članova žirija postavio kao svoj prvi izbor, prenosi Autonet.
U ime Jaguara nagradu za I-Pace je preuzeo šef dizajna ove britanske marke Ian Callum, koji je rekao da su električni automobili budućnost te da mu je u 40 godina dugoj karijeri upravo ovaj automobil bio najuzbudljiviji projekt.
Jaguar I-Pace predstavljen je prošle godine. Riječ je o električnom gradskom SUV-u s dva električna motora od po 200 KS. Baterija od 90 kW osigurava mu autonomiju od 377 kilometara po EPA testiranju i 467 po WLTP standardu, prenosi Bug.hr. Ubrzanje od 0 do 100 km/h deklarirano je na impresivnih 4,8 sekundi, pogotovo ako uzmemo u obzir da je riječ o vozilu mase nešto preko dvije tone. Najviša brzina I-Pacea ograničena je na 200 km/h.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više