spot_img
5.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoNjemački Daimler: Direktora Zetschea zamijenit će Kallenius

Njemački Daimler: Direktora Zetschea zamijenit će Kallenius

Njemački Daimler najavio je odlazak Dietera Zetschea (69) s dužnosti izvršnog direktora kompanije u maju 2019. godine, koju obavlja od 2006. godine.
Zetsche će napustiti funkciju u izvršnom odboru Daimler AG-a i sa čelne dužnosti u Mercedes-Benz Carsu, a odluka će stupiti na snagu nakon skupštine dioničara 22.05.2019. godine, objavili su iz Daimlera.
Nakon dvogodišnjeg razdoblja u kojem mu je zabranjeno obavljati čelne dužnosti u kompaniji, Zetsche će 2021. godine preuzeti dužnost predsjednika Nadzornog odbora grupe.
Zetschea će na dužnosti izvršnog direktora zamijeniti Olla Kallenius (49), švedski menadžer koji je došao u Daimler 1993. godine a od 2017. direktor je odjela za istraživanje i razvoj u Mercedes-Benz Carsu.
Smjena na čelu vremenski se podudarila s osjetljivim razdobljem za Daimler i njemačku automobilsku industriju s obzirom na negativne posljedice skandala s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila. Daimler je ove godine bio prisiljen opozvati oko 774 hiljada automobila kako bi demontirao uređaje koji su na regulatornim testovima prikrivali visok nivo štetnih ispušnih plinova.
Dodatni je problem istraga koju je Evropska komisija najavila prošle sedmice protiv Daimlera, Volkswagena i BMW-a zbog sumnje da su narušili ravnopravnu tržišnu utakmicu, navodi AFP.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više