spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaBankeDimon: Ova etapa bankarske krize je završena

Dimon: Ova etapa bankarske krize je završena

Kriza koja je posljednjih tjedana dovela do pada triju regionalnih američkih banaka uglavnom je gotova nakon rješavanja First Republica, prema riječima izvršnog direktora JPMorgan Chasea Jamieja Dimona.

JPMorgan je izašao kao pobjednik vikend aukcije za First Republic nakon što su regulatori odlučili da je isteklo vrijeme za rješenje privatnog sektora. Savezna korporacija za osiguranje depozita zaplijenila je banku, a JPMorgan sa sjedištem u New Yorku objavio je rano u ponedjeljak da preuzima gotovo sve depozite i većinu imovine First Republic.

– Postoji samo toliko banaka koje su bile u ofsajdu na ovaj način – rekao je Dimon analitičarima u pozivu nedugo nakon što je dogovor objavljen, prenio je Seebiz.

– Možda postoji još jedan manji, ali ovo ih gotovo sve rješava – rekao je Dimon i dodao da je ovaj dio krize prošao.

Nakon iznenadnog kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank u martu, ulagači su kaznili druge zajmodavce koji su imali slične karakteristike kao SVB. Najviše su promatrane firme s najvećim postotkom neosiguranih depozita i gubitaka u bilanci.

Previranja u martu razotkrila su loše upravljanje nekih banaka srednje veličine koje su se u biti kladile da kamatne stope neće porasti; kada su stope porasle, banke su bile uhvaćene u “ofsajdu” s nerealiziranim gubicima od obveznica u svojom bilansu.

Ali ubrizgavanje depozita od 30 milijardi dolara u First Republic prošlog mjeseca kupilo je vrijeme za industriju, omogućivši bankama srednje veličine da izvijeste o rezultatima prvog tromjesečja posljednjih sedmica koji su u mnogim slučajevima pokazali stabilizaciju depozita. To je ublažilo strahove ulagača da će još mnogo zajmodavaca uskoro propasti.

Dionice regionalnih banaka, uključujući PacWest i Citizens Financial pale su u pretmarket trgovanju.

U budućnosti, ulagači su još uvijek izloženi rizicima koje stvara povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi i njihov utjecaj na imovinu, uključujući nekretnine, dodao je Dimon.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više