Daimler će ponuditi popravak softvera za tri miliona Mercedesa u Evropi

0
2517

Vlasnicima tri miliona Mercedes Benz automobila u Evropi bit će ponuđen popravak softver uređaja na njihovim dizel vozilima, u jeku istrage njemačkih vlasti o manipulacijama mehanizmima za kontrolu ispušnih plinova.
Naime, proizvođač luksuznih automobila Daimler našao se pod intenzivnim pritiskom policije i tužilaštva. Vlasti istražuju moguću manipulaciju mehanizmima za kontrolu ispušnih plinova u putničkim automobilima na dizelski pogon.
“Kompanija sa sjedištem u Stuttgartu prodavala je tokom gotovo deset godina, od 2008. do 2016., vozila s višim nivoom štetnih ispušnih plinova nego što je bilo dopušteno”, objavili su prošle sedmice njemački mediji.
Glasnogovornik Daimlera kazao je kako popravak softvera, koji će stajati oko 220 miliona eura, nije povezan s policijskom istragom. Kazao je da ‘dobrovoljna servisna mjera’ ima za cilj smanjenje zagađenja dušikovim oksidom.
“Servisne mjere neće uključivati trošak za klijente. Provedba mjera početi će u idućim sedmicama”, poručili su iz Daimlera.
Mjere dolaze nakon što su prošle sedmice njemački parlamentarni zastupnici postavili pitanje izvršnim direktorima Mercedes Benza o emisijama, prenosi Hina.
U to vrijeme proizvođač automobila dogovorio je s ministarstvom prometa još jedan krug testiranja emisija.
Njemačka policija u maju je pretražila 11 ureda kompanije u sklopu istrage o mogućim prevarama na podacima o emisijama od strane zaposlenika.
Istražitelji sumnjaju da je najveći svjetski proizvođač luksuznih automobila koristio uređaj za ‘lažiranje’ podataka o emisiji štetnih plinova nalik onome korištenom u slučaju Volkswagena. Iz VW-a su 2015. priznali da su manipulirali podacima o ispušnim plinovima približno 11 miliona dizelaša širom svijeta. Kada detektira test, softver aktivira viši nivo filtriranja štetnih ispušnih plinova nego prilikom vožnje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime