spot_img
16.6 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoBMW tehnologija za bežično punjenje automobila uskoro na tržištu SAD

BMW tehnologija za bežično punjenje automobila uskoro na tržištu SAD

Električni automobili mogli bi dobiti bežično punjenje slično onome kod mobitela, a BMW već ima spremnu tehnologiju.
Njemački BMW još je prošle godine predstavio ‘podložak’ za bežično indukcijsko punjenje baterija na električnim automobilima, no tada su najavili kako bi do značajnije tržišne zastupljenosti ovog rješenja moglo proći više godina. No, na sajmu automobila koji se održava u Detroitu objavili su kako će svoju tehnologiju već ove godine učiniti dostupnom na tržištu SAD-a.
BMW-ovo rješenje za bežično punjenje baterija na automobilima sastoji se od stanice (charging pad) koja se postavlja na pod garaže i uključuje u struju. Sve što treba učiniti kako bi se automobil preko nje punio jest parkirati ga tačno iznad ovog podloška, pri čemu vozaču pomažu upute na ugrađenom infotainment zaslonu. Kada se vozilo ugasi, stanica počinje indukcijski puniti bateriju. Kada je ona potpuno prazna na ovaj se način može napuniti za samo 3 i po sata, prenosi Bug.hr.
Trenutno BMW omogućava ovaj način punjenja na samo jednom svojem automobilu, modelu 530e iPerformance koji je tzv. plug-in hibrid. Sada je najavljeno da će ista tehnologija tokom ove godine stići i u SAD s modelom 550e iPerformance. Cijena ovog bežičnog 3,2 kilovatnog punjača za sada nije objavljena.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više