spot_img
16.6 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoBiH: U pripremi odluka o ukidanju i smanjenju carinskih stopa pri uvozu...

BiH: U pripremi odluka o ukidanju i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila

U organizaciji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sutra (13. februar) će biti održan konsultativni sastanak o Prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31.12.2019. Ovaj prijedlog je pripremljen u cilju stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon.
Ministar Mirko Šarović organizovao je sastanak nadležnih institucija, komorskog sistema i udruženja, kako bi se stručna javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje.
Stvaranje uslova za uvoz ovih automobila posebno je važno sa aspekta smanjenja zagađenja. Podsjećamo, Bosna i Hercegovima je na prvom mjestu u Evropi, po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih zagađenjem vazduha, a procjenjuje sa da 30% zagađenja dolazi iz izduvnih gasova automobila.
Podsjetimo, odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila predloženo je da se carinska stopa na uvoz novih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15% na 5% i to za automobile sa pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila, te sa 5% na 0% carinsku stopu na automobile na električni pogon.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više