spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoBentley u Ženevi izlaže Bentayga Speed, najbrži SUV na svijetu

Bentley u Ženevi izlaže Bentayga Speed, najbrži SUV na svijetu

Britanski proizvođač luksuznih automobila Bentley će svoj najmoćniji SUV model – Bentayga Speed, za koji tvrdi da ima najveću maksimalnu brzinu od svih serijski proizvedenih SUV automobila, premijerno predstaviti početkom marta na sajmu automobila u Ženevi.
Bentley, naime, tvrdi da novi Bentayga Speed ​​SUV sa pogonom na sva četiri točka može dostići maksimalnu brzinu od 190 milja na sat, što mu donosi titulu ‘najbržeg SUV-a na svijetu’.
Bentayga Speed osvježio je i dizajn (novu crnu rešetku na maski, novi izgled cijevi, V8 diesel ambleme…), dok mu je unutrašnjost kabine uglavnom ostala ista sa dominacijom kože i drveta.

U kombinaciji sa brzom ZF transmisijom, Bentayga Speed do ‘stotke’ ubrzava za samo 4,5 sekundi

Ovaj luksuzni SUV pokreće 4.0 litarski V8 dizel motor sa 32 ventila. Motor koristi dva turbo punjača i jedan električni, što mu daje oko 435 KS i 900 nm obrtnog momenta.
U kombinaciji sa brzom ZF transmisijom, Bentayga Speed do ‘stotke’ ubrzava za samo 4,5 sekundi, što ga ujedno čini najbržim dizel SUV modelom na svijetu. Navodno, ovo je i najčistiji Bentley do sada, sa emisijom od samo 210 grama CO2 po jednom kilometru.
Bitno je napomenuti da ovaj SUV model ima rezervoar goriva sa autonomijom do hiljadu kilometara.
Cijena Bentley Bentayga Speed još uvijek nije poznata, i zasigurno će biti skuplji od standardnog Bentleyevog modela Bentayga W12 čija je cijena oko 230.000 dolara.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više