spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoAutoindustrija na mukama: Sa Euro 7 normom mogli bi nestati ručni mjenjači

Autoindustrija na mukama: Sa Euro 7 normom mogli bi nestati ručni mjenjači

Evropska unija najavila je strogu emisijsku Euro 7 normu, koja bi mogla biti aktuelna od 2025. godine, a po njoj bi nivo ispuha dušikovih oksida na automobilskim motorima morala pasti na 30 miligrama po kilometru, što je na nivou statističke greške, odnosno mjerni uređaji i nisu toliko precizni da bi izmjerili taj nivo onečišćenja zraka.
Od januara 2021. godine, s normom Euro 6d, granica je postavljena na manje od 80 mg/km u testnom laboratoriju, ali i u stvarnim uvjetima. Izuzeta je granica greške uređaja od 34,4 mg/km, što jasno ukazuje koliko je rigorozna Euro 7 norma.
Za većinu proizvođača automobila to je ravno katastrofi jer bi u tom slučaju teško održavali proizvodnju klasičnih benzinaca i dizelaša. Čak će i s 48-voltnim hibridima biti škakljivo, prenosi Revija HAK.
Posljedično, automobili bi drastično poskupjeli. Velika žrtva bi mogli biti i ručni mjenjači, jer bi po riječima neimenovanog inženjera Volkswagena bilo nužno u sve automobile ugraditi automatike kako bi se precizno određivalo mijenjanje svake brzine te optimizirala potrošnja (i emisije).

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više