spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoAudi u Sarajevu premijerno za bh. tržište predstavio novi A8

Audi u Sarajevu premijerno za bh. tržište predstavio novi A8

Audi BH je sinoć u Sarajevu u prisustvu brojnih zvanica premijerno za bosanskohercegovačko tržište predstavio četvrtu generaciju modela Audi A8. Svjetsku premijeru je novi A8, koji predstavlja avangardu luksuzne klase automobila, doživio u junu 2017. godine na spektakularnoj premijeri u Barceloni (Španija).
“Danas imamo zadovoljstvo predstaviti četvrtu generaciju modela A8. Novi Audi A8 je bez sumnje tehnološki najinovativnije vozilo trenutno u svijetu. Nova generacija donosi pregršt nove tehnologije koje do sada nisu viđene u svijetu automobila a sa svojim dizajnom i luksuznom unutrašnjošću vjerujem da nikoga neće ostaviti ravnodušnim”, istakao je Dino Bratović, menadžer brenda Audi ispred firme Porsche BH.
Da se Audi želi transformirati u premium digitalnu automobilsku kompaniju, dokaz je i novi A8.
Damir Kulo, produkt trener/menadžer Audi BH rekao je da mnogo toga čini ovaj automobil avangardnim, dodajući da je novi A8 prvi serijski proizvedeni automobil razvijen za autonomni način vožnje.
“Audi A8 donosi tehnologiju autonomne vožnje trećeg nivoa te može uz pomoć kamere, radarskih, ultrazvučnih i laserskih senzora voziti potpuno samostalno pri brzinama do 60 km/h, sam potražiti slobodno mjesto u garaži ili parking mjesto na cesti. Ovo je prvi auto na svijetu koji je unaprijed razvijen za tehnologije samostalne vožnje, a Audi ih planira kroz godine unapređivati sve do nivoa samostalne vožnje u svim uvjetima, pa i pri visokim brzinama na autocestama”, rekao je Kulo.
U pogledu luksuza A8 novost je stražnje sjedalo koje uz klasičnu masažu nudi i funkciju grijanja te masaže stopala. A8 donosi i potpuno novi sistem upravljanja multimedijom putem dva zaslona osjetljivih na dodir koji simuliraju prave tipke uz zvuk i osjet ‘klika’.
I ovjes je uvjerljivo najnapredniji od svega sto smo do sada vidjeli. Aktivni ovjes može samostalno dizati i spuštati svaki točak što omogućava do sada neviđeni nivo udobnosti.
U početku će se u ponudi nuditi samo V6 motori, dizel s 286 i benzinac s 340 KS, a kasnije stižu V8 dizel s 435 KS i V8 benzinac s 460 KS.
Novi A8 će na tržištu u BiH biti dostupan već od 150.602,50 KM (bez PDV-a), koliko na primjer košta model 3.0 TDI quattro sa 286 KS, uparen sa automatik mjenjačem Tiptronik.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više