spot_img
13.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoAudi počinje prodaju novog modela A8

Audi počinje prodaju novog modela A8

Audi će od 5. oktobra početi primati narudžbe za svoj novi vrhunski model A8. Početna cijena modela A8 u Njemačkoj je 90.600 eura, dok će A8 L verzija biti nešto skuplja i koštat će 94.100 eura.
U ponudi će trenutno biti dostupna dva motora – benzinski i dizel u V6 konfiguraciji, oba zampremine od 3 litra. Prvi razvija 340 konjskih snaga uz 500 Nm obrtnog momenta, a do ‘stotke’ stiže za 5,6 sekundi i maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h. Dizel agregat ima 286 konjskih snaga uz 600 Nm obrtnog momenta, do 100 km/h može stići za 5,9 sekundi, dok je maksimalna brzina identična kao i kod benzinskog motora.
Novi Audi A8 je postavljen na MLB Evo platformi, pri čemu su u konstrukciji pored čelika i aluminijuma korišteni magnezijum i ugljična vlakna. Novi A8 je dugačak 517 cm (A8 L verzija je duga 530 cm), širok 195 cm i visok 147 cm, dok je međuosovinsko rastojanje 300 cm (kod L verzije dodatnih 13 cm). Putnici pozadi sada imaju 28 mm više prostora za noge, te 14 mm u visini glava, dok će Audi A8 L putnicima na stražnjem sjedalu ponuditi i funkciju masaže stopala.
Novi Audi A8 uz privlačan dizajn ima komforniju i prostraniju unutrašnjost sa digitalnom instrument tablom, veću bezbjednost i brojne sisteme pomoći vozaču: daljinsko parkiranje, laserska svjetla, sistem upravljanja i na zadnjim točkovima, 48-voltni električni sistem, aktivno oslanjanje sa prednjom kamerom i senzorima koji detektuju oštećenja na putu i automatski prilagođavaju rad oslanjanja na svakom pojedinačnom točku.
Iz Audija navode da je taj sistem toliko napredan da skoro u potpunosti eliminiše vibracije u putničkoj kabini. Prednosti ovog sistema će se pokazati i u slučaju neizbježnog sudara pri kome će se vozilo podići za 80 mm što će prebaciti većinu udara na najsnažnije dijelove automobila.
Među novitetima je i autonomna tehnologija koja će omogućavati da Audi A8 na autoputu vozi sam pri brzinama do 60 km/h, a kod novog A8 će se pri brzinama 55-160 km/h povremeno gasiti motor (do 40 sekundi) radi uštede goriva, s tim što će se motor ponovo paliti pritiskom na pedalu ili pri smanjenju brzine. Dodajmo, ipak, da ni tada A8 neće biti bez pogona, imajući u vidu da je 48 voltni alternator direktno povezan s motorom.

 

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više