spot_img
12.7 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaNovostiAmeričko tržište rada iznad očekivanja, plate porasle najviše u godinu dana

Američko tržište rada iznad očekivanja, plate porasle najviše u godinu dana

Američka privreda u aprilu je otvorila dodatnih 253.000 radnih mjesta, što je iznad očekivanja od 180.000.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,4 odsto u poređenju s konsenzusom od 3,6 odsto i na najnižem je nivou od 1969. godine. Stopa participacije radne snage (zaposleni i onih koji aktivno traže posao) ostala je na visokom nivou od 62,6 odsto, piše Momentum..

Ključno mjerilo inflacije, prosječna plata po satu, porasla je 0,5 odsto na mjesečnom nivou, što je najviša mjesečna stopa u godini i iznad konsenzusa od 0,3 odsto. Na godišnjem nivou plate su porasle za 4,4 odsto, što je iznad očekivanja od 4,2 odsto.

Veliko povećanje broja zaposlenih u aprilu djelimično je neutralizovano velikom revizijom otvorenih radnih mjesta u prethodnim mjesecima. Podaci za mart revidirani su za 71 hiljadu na 165 hiljada, dok su podaci za februar niži za 78 hiljada i iznose 248 hiljada.

Ovi revidirani podaci pokazuju da u prosjeku slabi intenzitet zapošljavanja, no rast plata trebao bi zabrinuti Fed koji cilja na godišnju stopu rasta plata od tri odsto kako bi suzbio inflaciju prema višegodišnjem cilju od dva odsto. Seebiz.eu

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više