spot_img
16.6 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoACEA: U EU za pet mjeseci prodano oko 6,88 miliona novih automobila

ACEA: U EU za pet mjeseci prodano oko 6,88 miliona novih automobila

Prema podacima udruženja evropskih proizvođača ACEA, u maju je u 27 zemalja Evropske unije (bez podataka za Maltu) registrirano ukupno 1,39 miliona novih automobila, otprilike na istom nivou kao i u aprilu kada je rast prodaje bio 9,6 posto.
Među vodećim tržištima u EU izdvaja se Španija sa rastom prodaje od 7,2 posto, a dok je u Velikoj Britaniji prodaja porasla za 3,4 posto. Rast na ta dva tržišta neutralizirao je pad prodaje u Njemačkoj, najvećem evropskom tržištu, za 5,8 posto, dok je prodaja za 2,8 posto smanjena i u Italiji.
Prema podacima udruženja evropskih proizvođača ACEA, za prvih pet mjeseci ove godine prodaja novih automobila u 27 zemalja EU (bez Malte) porasla je 2,4 posto, poduprta 11,6-postotnim rastom u grupi ‘novih’ članica EU-a. Ukupno je u pet mjeseci ove godine u 27 zemalja EU-a registrirano oko 6,88 miliona novih automobila.
Među vodećim tržištima je Španija sa rastom prodajom novih automobila za 10,6 posto. U Francuskoj je zabilježen rast prodaje od 3,5 posto, a Njemačkoj 2,6 posto, dok je u Velikoj Britaniji prodaja novih automobila pala za 6,8 posto.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više