spot_img
15.5 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoACEA: U EU registrirano 1,13 miliona novih automobila u augustu

ACEA: U EU registrirano 1,13 miliona novih automobila u augustu

Prodaja novi automobila u Evropi snažno je porasla u augustu, saopćilo je udruženje evropskih proizvođača automobila ACEA, pripisujući neuobičajen ljetni skok popustima uoči uvođenja strožeg testa (WLTP) emisije ispušnih plinova koji se od 1. septembra primjenjuje pri registraciji svih novih automobila.
Prema podacima ACEA, u augustu je u 27 zemalja Evropske unije (bez podataka za Maltu) registrirano 1,13 miliona novih automobila, čak 31,2 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.
Iz ACEA ističu da je u augustu zahvaljujući popustima u mnogim zemljama EU-a i na pet vodećih tržišta zabilježeno dvocifreno povećanje broja registriranih novih automobila.
Najviše je među pet vodećih tržišta u augustu porasla prodaja u Španiji – za 48,7 posto. Slijede Francuska sa 40,0 posto i Njemačka s 24,7 posto. Nakon više mjeseci slabih rezultata, snažno je u augustu porasla i prodaja u Velikoj Britaniji, za 23,1 posto.
Kod ‘starih’ članica EU-a prodaja novih automobila uvećana je u augustu 28,1 posto, uz registriranih 980.677 novih automobila. U ‘novoj’ Evropi rast je bio dvostruko snažniji, uz registriranih 99.367 novih automobila. U Hrvatskoj je u kolovozu prema podacima ACEA-e registrirano 3.190 novih automobila, 32,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, prenosi Hina.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više