spot_img
18.8 C
Sarajevo
spot_img
NaslovnicaAutoACEA: Prodaja automobila u Evropi oslabila dva posto u septembru

ACEA: Prodaja automobila u Evropi oslabila dva posto u septembru

U septembru je u 27 zemalja Evropske unije (bez podataka za Maltu) bilo registrovano 1,427 miliona novih automobila, dva posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, saopćeno je iz Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).
Pad objašnjavaju visokom osnovicom za poređenje prošlogodišnjeg septembra kada je registrovano najviše novih automobila otkada su počeli da prate te podatke.
Izdvajaju i pad potražnje na pojedinim ključnim tržištima, posebno Velike Britanije i Njemačke koja su u septembru zabilježila pad za 9,3 odnosno 3,3 posto.
Njihov pad je djelimično ublažio nastavak uzlaznog trenda na italijanskom i španskom tržištu koja su porasla 8,1 odnosno 4,6 posto.
Pad potražnje za novim automobilima zabilježen je u cijeloj grupi ‘starih’ zemalja EU, i to za 2,7 posto. U ‘novoj’ Evropi potražnja za novim automobilima je blago usporila, uz stopu rasta od 9,3 posto, nakon avgustovskih 10,9 posto.
U periodu od janura do septembra potražnja za putničkim automobilima u EU porasla je za 3,7 posto, uz registrovanih skoro 11,7 miliona novih automobila, navode iz ACEA.
Među vodećim tržištima najviše je porasla prodaja u Italiji, za 9,0 posto, kao i u Španiji, za 6,7 posto. Francuska i Njemačka su imali slabiji rast prodaje – za 3,9 odnosno 2,2 posto. U Britaniji je prodaja pala za 3,9 posto.
U Hrvatskoj je od januara do septembra registrirano 41.270 novih automobila, čak 21,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, podaci su ACEA, prenosi Hina.

valute

VALUTA.BA
spot_img

najnoviji članci

istražite više